kupa çekme terapisi
Sağlıklı Yaşam

Cupping Therapy (Kupa Terapisi) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kupa terapisi, kupa çekme ya da cupping terapisi olarak adlandırılan tedavi, milattan önce 1000 yılından bu yana kullanılan alternatif terapi metodudur.

Rio Olimpiyatlarında, bazı yüzücülerin sırtlarında ve omuzlarında ki kupa terapisi izleri herkesin dikkatini çekti. Sporcuların antrenörleri, bu büyük yarışa hazırlanan ve başarılı olmak için çok çalışan bu sporcuların dokularını iyileştirmek ve optimize etmek için kupa terapisi önerisinde bulunmuşlardı.

Kupa terapisi çok uzun bir süredir devam etmekte ve nesilden nesile aktarılmaktadır. Farklı kültürlerde de kullanılmaktadır.

Modern fizik tedavi yöntemlerinden olan cupping (kupa) terapi son zamanlarda hem dünyada hem de ülkemizde tamamlayıcı ve geleneksel tedavi uygulamaların birisi olarak popüler olmuştur ve dünyanın farklı bölgelerinde konvansiyonel tedaviye cevap vermeyen ya da kronik hastalıklarda tamamlayıcı tedavi olarak uygulanmaktadır.

Kupa terapisinin spor alanında kullanımının dışında ağrı, inflamasyon/iltihap, solunum yolu enfeksiyonları ve zona dahil olmak üzere çeşitli sıkıntıları hafifletmek için de denenmektedir.

kupa çekme terapisi
kupa çekme terapisi güvenli mi

Kupa Terapisi Nedir?

Bardak çekme, kupa çekme veya cupping terapi olarak bilinen kupa terapisi, küçük bir kabın (Günümüzde cam bardak kullanılıyor, daha önceleri ise bambu, metal veya topraktan yapılan bardaklar tercih ediliyormuş.) kullanımıyla cildin yüzeyine vakum oluşturularak yapılan geleneksel bir tedavi şeklidir. Pahalı bir yöntem değildir. Günümüzde kupa terapisi, akupunktur noktalarına uygulanmaktadır.

Kupa terapisi, kan akışını harekete geçirmek için kısmi bir vakum oluşturmak amacıyla ısıtılmış bir kapağın deriye uygulanmasıyla olur.

Vakum, alkole batırılmış ve tutuşturulmuş bir pamuklu çubuğun bir kaba sokularak kabın ısıtılması ve içindeki oksijenin alınmasıyla cilde hızlıca kapatılır. Kupa terapisi genellikle sırt ve omuzlar da uygulanır ve kupa soğurken bir vakum oluşur. Bir bakımdan, kupa terapisinin etki mekanizmaları akupunktur ile örtüşmek.

Kupa terapisinin süresi genellikle 5-10 dakika arasındadır. Farklı etkiler için de farklı boyutta kupalar, farklı basınçlar ve uygulama süresi uygulanabilir. Kupa tedavisi sonrası kalan iz ısı derecesine, kupa boyutuna, kupanın vücut üzerine durma süresi ve kişinin sağlık durumu ile orantılıdır.

kupa çekme terapisi nedir
kupa çekme terapisi kullanım noktaları

Ağrıların hafiflemesine destek olur

Günümüzde hemen hemen herkesin alternatif tedavilere yönelmesindeki en büyük gerekçe, eklem ve kas ağrılarına güvenilir bir çözüm bulma ihtiyacıdır. Kupa terapisi tedavisi, özellikle bel bölgesinde bulunan ağrılara karşı klasik yöntemlere nazaran çok daha verimli sonuçlar veriyor.

Cildin yenilenmesine katkı sağlar

Uçuk, sivilceler, selülit ve cilt tahrişlerinde kullanılmış olan kupalama tekniği, cilt üzerinde ki kan akışını hızlandırdığından cildin yenilenmesine katkı sağlıyor. Selülit tedavisinde ise genellikle cilde bir yağ uygulaması yapılıyor ve ardından kupalar çekiliyorlar.

Sağlık yönünden zararı var mıdır?

Kupa terapisi ile ilgili alınması gereken önlemler vardır. Kanama bozukluğu olan veya kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde aşırı kanama riski olduğu için kupa terapisinden uzak durmaları gerekir. Kupa terapisi çatlak cilt veya enfeksiyon bölgelerine uygulanmamalıdır. Kupa terapisi sırasında sterilite koşullarına dikkat edilmeli ve deri zarar görüp görmediği yönünden takip edilmelidir.

Eğer hastada cilt enfeksiyonları, iltihap, ülser veya hassasiyetler varsa tercih edilmemeli. Ayrıca hamile kadınlarda güvenli olduğunu gösteren çalışmalar az olduğu için hamileler de tedaviden kaçınmalılar. Kupa terapisinden sonra ciltte renk değişimi görülebilir ancak bu sorun bir kaç günün ardından genellikle kaybolur.

kupa çekme terapisi nasıl yapılır
kupa çekme terapisi pahalı mı

Kupa terapisinin faydalı olduğu alanlar

  • Solunum enfeksiyonları
  • Eklem, baş, boyun ve kas ağrıları
  • Kabızlık
  • Astım
  • Hipertansiyon
  • Kısırlık ve jinekolojik rahatsızlıklar
  • Uçuk, selülit, egzama ve sivilce gibi cilt problemleri
  • Varikosel ve selülit
  • Kan bozuklukları
  • Zihinsel bozukluklar, anksiyete ve depresyon
  • Besin alerjileri ve astım

Makaleyi okuduğunuz için teşekkür ederiz, umarız faydalı olmuştur ve sizin icin bilgilendirici olmuştur.

Sağlıklı Yaşam” kategorimizi inceleyebilir, birbirinden bilgilendirici diğer makalelerimize şimdi göz atabilirsiniz.

Facebookİnstagram, Twitter ve Pinterest sayfalarımızı takip ederek yeni paylaşımlardan ve yöntemlerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Bilgi Şefi

Bilgi Şefi, düzensiz ve güvenilir olmayan aşırı bilgi kirliliği içeren sanal aleme; doğru, ilkeli, güvenilir ve sırf görüntülenme almak için yalan yanlış, denenmemiş bilgileri paylaşmayacak bir vizyonla insanlığa hizmet için yola çıkmış bir projedir. Siz de bu projede kendinize dair, bedensel ve zihinsel gelişiminize dair bir çok içerikle keyifli vakitler geçireceksiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...