Hastalıklardan arınmış, enerjik ve sağlıklı bir yaşam sürdürmeyi hangimiz istemez ki? Peki bunun için ne yapıyoruz? Doğru bilinen bir sürü yanlış var. Bilgi Şefi olarak sağlıklı bir yaşamın 10 püf noktasını sizlerle paylaşıp hayatınıza bir şeyler katmak istiyoruz. Bu yazımızı dikkatlice okumanızı öneririz.
Meyveyi öğünlerinize dahil edin!
Her gün öğünleriniz de veya ara öğüzlerde mutlaka 3-4 porsiyon meyve tüketmelisiniz. Meyveleri mevsimine göre tüketmelisiniz. Ayrıca suyunu yıkmak yerine bütün olarak tüketmelisiniz.
Her gün bir öğünde sebze yemeği ve salata tüketin
Sebze yemeğini öğlen veya akşam öğünlerinde mutlaka tüketmelisiniz. Ayrıca ana yemeğin yanında mutlaka hafif bir salata da tüketmeniz önerilir.
Beyaz etler hayatınıza entegre edin
Beyaz etlerden birisini, herhangi bir öğünde mutlaka tüketin. Çok yağlı ve bol tuzlu pişirmekten kaçının ve mümkünse haşlayarak pişirip tüketin. Hafta da 2 öğünde mutlaka beyaz et tüketmelisiniz.
Uyandıktan sonra hemen kahvaltı yapın
Sabah uyandığınızda kahvaltı hazırlık sürenizi uzun tutmayın ve mümkünse en geç 1 saat içerisinde kahvaltınızı bitirmiş olun. Peynir, domates, salatalık, zeytin, haşlanmış yumurta, bir kaç dilim kepek veya çavdar ekmeğinden oluşan güçlü bir kahvaltı ile güne başlayın.
Kuruyemişleri ara öğünlere ekleyin
Her gün 1 avuç kadar kuruyemiş tüketmeye özen gösterin. Ara öğünler de tükettiğiniz kuruyemişler metabolizmanızı hızlandıracak ve yağ yakmanızı sağlayarak kilo vermenize yardımcı olacak. Özellikle yaş yemişlerden çiğ badem ve çiğ fındık sağlık için oldukça faydalıdır. Bunlara ek olarak yemeklerinizde baharat kullanmanız da tavsiye edilir.
Hastalığa yakalanmamak için OMEGA 3
Temel yağ asidi olan omega-3, vücudumuzda üretilmediği için, mutlaka takviye besinler ile vucuda alınması gerekmektedir. Yeterli miktarda omega 3 alınmadığı taktirde, kardiyovasküler (dolaşım sistemi) sistemi bozukluğu başta olmak üzere, diğer hastalıkları beraberinde getirecektir.Eczanelerden balık yağı vb. takviye omega 3 gıdaları alınabilir. Veya doktor kontrolünde omega 3 takviyeleri yapılmalıdır.
Şekersiz çay tüketin
Haftada en az 5 bardak şekersiz çay için. Çay, kandaki kolesterolü düşürmeye, arteriyel plakları azaltmaya, kan damar fonksiyonunu geliştirmeye ve lipit oksidasyonunu azaltmaya yardımcı olan bir besindir. Şekersiz açık çayın her kahvaltıda tüketilmesi önerilir. Ayrıca bütün bunlara ek olarak az kafeinli şekersiz Türk kahvesi de tüketmeniz sağlık açısından önerilir.
Sigara ve alkolü def edin
Alkolü ve sigarayı tüketmeyi tamamiyle kesmelisiniz. Sağlıklı bir kalp ve böbrekler için ayrıca tıkanmamış damarlar için bunu yapmak zorundasınız. Sigara ve alkol kalp krizi riskini arttırır. Damarların tıkanmasına sebep olur. Böbreklerin iflas etmesine yol açar. Sigra ve alkol kullanmayan insanlar daha uzun süre yaşar. Bu sebeplerden ötürü mutlaka sigara ve alkolü hayatınızdan def edin.
Harekete geçmek ve spor yapmak şart
Güvenilmeyen ağır diyet programları yerine, spor ile desteklenen bir beslenme sistemi oluşturun. Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallere vücudun ihtiyacı vardır. Mesela sadece karbonhidrat ürünlerinin alındığı karbonhidrat diyeti yaparak vücudun işleyişini bozmamaya özen gösterin. Haftada kardiyo çalışması, kondisyon ve açma-germe egzersizlerinin karışımı olarak en az 10 saat egzersiz yapın. 24×7=168 saat eder. 168 saat içerisinde 10 saat egzersiz sizi zorlamamalıdır. Mutlaka sporu hayatınıza dahil edin.
Kırmızı et tüketirken dikkat edin
Kırmızı et, paket işlenmiş gıdalar, trans yağlar ve yağlı süt ürünlerini sınırlandırın. Yüksek miktarlarda kırmızı et ve trans yağ, kandaki kolesterol için oldukça zararlıdır.